Valokuidun ABC
Valokuitu on mullistanut tiedonsiirron maailman nopeudellaan ja luotettavuudellaan. Mutta kuten minkä tahansa uuden teknologian kohdalla, myös valokuituun liittyy oma sanastonsa. Tässä artikkelissa esittelemme valokuidun keskeisiä termejä ja käsitteitä. Toivottavasti sanasto auttaa ymmärtämään, mitä valokuitu on ja mitä etuja se tarjoaa.

A
Asennus: Valokuidun asennus vaihtelee hieman palveluntarjoajasta riippuen, mutta yleensä siihen kuuluu nämä vaiheet
- tilaus ja suunnittelu
- kaivuutyöt (jos valokuitukaapelia ei vielä ole alueella)
- kuitumuuntimen asennus kotiin tai yritykseen
- kytkentä ja testaus
- käyttöönotto
Aktivointi: Valokuidun aktivointi tarkoittaa valokuituyhteyden käyttöönottoa.
Avoin valokuituverkko: Avoin valokuituverkko tarkoittaa, että useat eri palveluntarjoajat voivat tarjota palveluitaan saman verkon kautta.
E
Ennallistaminen: Valokuitukaapelin rakentaminen voi muuttaa tie- ja maa-alueita. Ennallistaminen tarkoittaa näiden alueiden palauttamista kunnan ohjeiden mukaisesti alkuperäiseen kuntoon rakennustöiden jälkeen. Työhön kuuluu esimerkiksi maa-aineksen lisääminen, nurmetus ja asfaltointi. Ennallistamisella pyritään palauttamaan alueen ulkonäkö, käytettävyys ja turvallisuus.
G
GlobalConnect: GlobalConnect on yksi johtavista digitaalisen infrastruktuurin ja verkkopalvelujen toimittajista Pohjoismaissa. Yrityksen tehtävä on helpottaa ihmisten, yritysten ja yhteiskunnan toimintaa digitaalisen kehityksen ja verkostoitumisen ratkaisuilla, kuten rakentamalla valokuituverkkoa ja tarjoamalla yrityksille datakeskuspalveluja.
K
Kaapeli: Valokuitukaapeli on ohut, lasista tai muovista valmistettu johdin, jonka kautta dataa siirretään LED- tai laservalon avulla erittäin nopeasti. Valokuitukaapelit kulkevat muovisissa suojaputkissa maan alla suojassa sääolosuhteilta.
Kaivuutyöt: Valokuituverkon rakentamista varten valokuitukaapeli kaivetaan maan sisään. Kaivuutöihin kuuluu myös rakennusalueen ennallistaminen kaivuutöiden valmistuttua.
Komponentti: Valokuituverkko koostuu useista keskeisistä osista, esimerkiksi valokuitukaapeleista ja vahvistimista. Nämä komponentit yhdessä mahdollistavat suuren kapasiteetin ja nopean tiedonsiirron pitkien välimatkojen yli.
Kuituvastaanotin: Kuituvastaanotin eli kuitumuunnin yhdistää maan alle kaivetun ja kotiin tuodun valokuitukaapelin reitittimeen. Reititin luo kotiin langattoman verkon (WiFi), jota tietokoneet ja muut laitteet voivat käyttää.
Kytkentä: Valokuitukaapeli kytketään kuitumuuntimeen ja yhteys testataan. Testauksessa varmistetaan, että yhteys toimii moitteettomasti ja nopeudet vastaavat luvattua.
Käyttöönotto: Kun valokuituyhteyden asennus on kytkennän jälkeen testattu ja hyväksytty, se on käyttövalmis. Asiakas voi heti alkaa käyttää internetiä valokuituyhteyden kautta.
L
Laajakaistapalvelu: Valokuituverkon lisäksi internetin käyttöön tarvitaan laajakaistapalvelu, joka mahdollistaa esimerkiksi suoratoiston, etätyön ja pelaamisen.
Luotettavuus: Valokuitu on erittäin luotettava yhteys, koska se ei ole herkkä sääolosuhteille tai sähkömagneettisille häiriöille.
N
Nopeus ja kapasiteetti: Valokuidun nopeus ja kapasiteetti ovat sen suurimmat edut. Käytännössä valokuituverkossa siirrettävän tiedon nopeus ja määrä ovat lähes rajattomia. Valokuitu mahdollistaa sujuvan suoratoiston, nopean tiedostojen lataamisen ja viiveettömän pelaamisen.
O
Operaattori: Operaattori on yritys, joka tarjoaa telekommunikaatiopalveluita, esimerkiksi internet-yhteyksiä, puhelinpalveluita ja televisiopalveluita. Operaattorit voivat valita, tarjoavatko valokuituverkossaan vain omia palveluitaan vai onko heillä avoin verkko, jolloin kuluttajalla on mahdollisuus valita useiden palveluntarjoajien välillä. (Ks. Avoin verkko)
P
Puhallus, tarkemmin valokuidun puhallus: Valokuidun puhallus on asennustapa, jossa valokaapeli asennetaan suojaputkeen paineilman avulla. Kaapelia ei siis vedetä putkeen, vaan se “puhalletaan” sinne. Laitteet syöttävät paineilmaa putkeen, jolloin syntyvä ilmavirta kuljettaa kaapelia eteenpäin.Paineilma vähentää kaapelin ja putken välistä kitkaa, mikä mahdollistaa kaapelin asentamisen pitkiäkin matkoja. (Ks. Rakentaminen)
R
Rakentaminen: Valokuituverkon rakentamiseen kuuluu:
- runkoverkon rakentaminen alueelle
- tonttikatselmus
- päätelaitteiden asennus kiinteistöön
- valokuidun puhallus
- valokuidun käyttöönotto (Ks. Puhallus)
Runkoverkko: Runkoverkko on tietoliikenne- tai energiansiirtoverkon pääväylä, joka yhdistää keskeiset solmupisteet toisiinsa. Runkoverkkoa voi verrata puunrunkoon, josta haarautuu oksia: nämä “oksat” ovat valokuituverkkoa, jotka vievät yksittäisiin taloihin.
S
Saatavuus: Valokuitu on uusi verkkoteknologia, jonka rakentaminen on vielä kesken, siksi valokuitu ei ole vielä saatavilla kaikkialla. Tarkista ennen tilausta netistä tai asiakaspalvelusta, onko valokuitu saatavilla alueellasi.
Symmetrinen nopeus: Valokuidun etu on symmetrinen nopeus. Se tarkoittaa, että tiedostojen lataaminen ja lähettäminen on yhtä nopeaa. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi videopuheluissa ja pelatessa.
Sisäverkko: Sisäverkko on rakennuksen sisällä kulkeva kaapelointi, joka jakaa valokuituverkosta tulevan yhteyden eri asuntoihin ja huoneisiin.
T
Tilaus: Asiakas tekee tilauksen valokuituliittymästä valitsemaltaan operaattorilta. Sen jälkeen operaattori suunnittelee asennuksen ja päättää muun muassa valokuitukaapelin reitin ja kuitumuuntimen paikan.
V
Valokuitu: Valokuitu on ohut, lasista tai muovista valmistettu johdin, jonka kautta dataa siirretään LED- tai laservalon avulla erittäin nopeasti. Lisäksi valokuidun kapasiteetti on käytännössä rajaton, mikä vuoksi valokuidun tiedonkäsittelykyky on ylivoimainen muihin tiedonsiirron tekniikoihin verrattuna.
Valokuituverkko: Kokoelma valokuitukaapeleita ja niihin liittyviä laitteita. Yhdessä ne muodostavat tiedonsiirron infrastruktuurin. Valokuituverkko koostuu runkoverkosta, aluekeskuksista ja tilaajaliittymistä.
Valokuituliittymä: Valokuituliittymä on yksittäisen käyttäjän (esim. kotitalouden tai yrityksen) yhteys valokuituverkkoon. Se tuo nopean ja luotettavan internet-yhteyden valokuitukaapelin avulla.
Viive: Viive tarkoittaa aikaa, joka kuluu verkossa tapahtuvaan tiedonsiirtoon. Valokuituverkossa viive on hyvin pieni, joka on tärkeää esimerkiksi online-peleissä ja reaaliaikaisissa sovelluksissa.
Y
Ympäristöystävällisyys: Valokuitu edustaa kestävää ja ympäristöystävällistä vaihtoehtoa tiedonsiirrossa. Valokuitu vähentää energiankulutusta, materiaalien käyttöä ja ympäristöhaittoja perinteisiin tiedonsiirtoteknologioihin verrattuna.
Kiinnostuitko? Lue lisää:
Mikä on valokuitu?
Miksi valita valokuitu?
Valokuidun hyödyt
Vertaile GlobalConnect-valokuitua ja 5G-yhteyttä
Valokuituprojekti vaihe vaiheelta
Valokuidun toimitusaika
Suunnittelu ja kaivuutyöt tontilla
Kuitupäätelaitteiden asennus
Valokuituyhteys omakotitaloon
Valokuituyhteys taloyhtiöön
Taloyhtiöiden sisäverkot
Tiealueen ennallistaminen
Usein kysyttyä
Lue lisää:
Valokuituprojekti vaihe vaiheelta
https://globalconnect.fi/paivita-nettiyhteytesi-vastaamaan-tulevaisuuden-tarpeita/
Usein kysytyt kysymykset
https://globalconnect.fi/usein-kysytyt-kysymykset/
Katso valokuidun hinta osoitteessasi.
Tilaa heti tai jätä yhteystietosi lisätietoja varten.