Kuinka valokuidun asennus hoituu? - GlobalConnect
YksityisilleYrityksille

Valokuituprojekti vaihe vaiheelta

Valokuidun rakentaminen alueelle on iso projekti, jossa on mukana useita sidosryhmiä. Valokuidun tilaajalle kuituverkkoon liittyminen on kuitenkin helppoa. Tilauksen jälkeen projekti siirtyy GlobalConnectin vastuulle.

Valokuituverkon rakentamisen vaiheita ovat

  • runkoverkon rakentaminen alueelle
  • tonttikatselmus
  • päätelaitteiden asennus kiinteistöön
  • valokuidun puhallus
  • valokuidun käyttöönotto.


Valokuidun toimitusaika

Valokuidun toimitusaika vaihtelee aina projektista ja tilauksen ajankohdasta riippuen, sillä esimerkiksi tarvittavien viranomaislupien käsittelyajat vaihtelevat. Lisäksi projektin aikataulutuksessa on otettava huomioon vallitsevat vuodenajat, koska maankaivutöiden toteuttamisajankohta riippuu sääolosuhteista. Valokuituverkon laajentaminen alueelle vie tavallisesti noin puolesta vuodesta vuoteen.

Runkoverkon rakentaminen

Alueen kotitalouksien liittäminen valokuituverkkoon vaatii, että GlobalConnect laajentaa runkoverkkoaan alueen yleisille teille. Runkoverkko koostuu maahan kaivettavista mikrokanavaputkista ja jakokaapeista. Kun putket on asennettu ja kaivuojat täytetty, valokaapeli puhalletaan jakokaappien kautta putkistoon. Työn päätteeksi alueen yleiset tiet ja ojat ennallistetaan.

Jokaiselle kotitaloudelle ja jopa tyhjille tonteille varataan mikrokanavaputki, jotta kuituverkkoon liittyminen on mahdollista myös jälkikäteen. Valokuidun asennus on kuitenkin edullisinta tilata ennakkokampanjan aikana, sillä rakentamisen alkaessa valokuidun asennushinta nousee.

Valokuidun puhaltaminen

Kun mikrokanavaputkistot on kaivettu ja asennettu, GlobalConnect puhaltaa valokaapelin putkistoon. Puhaltamiseen käytetään puhalluskonetta, joka vähentää kitkaa ja työntää valokaapelia putken sisään. Puhallusmatka voi olla satoja metrejä, jopa yli kilometrin.


Suunnittelu ja kaivuutyöt tontilla

Ennen valokuidun asentamista GlobalConnectin urakoitsija sopii asiakkaan kanssa ajan suunnittelukäynnille. Tällöin käydään läpi:

  • mihin kohtaan kuitukaapeli kaivetaan (tontin rajalta taloon)
  • mistä kohdasta kuitu tuodaan sisään taloon
  • minne kuituvastaanotin sijoitetaan (pistorasian lähelle).

Ennen suunnittelukokousta on hyvä tarkistaa, mitä johtoja tontilla kulkee entuudestaan.

Tontille kaivetaan seitsemän millimetrin (7 mm) paksuinen, valokuitua suojaava mikrokanavaputki. Jos putkea ei saada kaivettua riittävän syvälle esimerkiksi maaperän kallioisuuden takia, putki suojataan vielä kourulla tai toisella putkella mekaanisen vaurioitumisen estämiseksi. Mikroputket sekä julkisilla että yksityisillä alueilla kartoitetaan, ja niiden sijainti voidaan todentaa kaapelinäytöllä. Tämä saattaa olla tarpeellista, jos tontilla tehdään jossain vaiheessa laajempia kaivuutöitä.

Kiinteistön omistaja voi myös itse asentaa tontilleen putken kuitukaapelia varten:

  • Putken tulee olla sileäpintainen muoviputki (esim. sadevesiputki), jonka läpimitta on 50–110 mm ja lujuusluokka SN8.
  • Putken päät suojataan vedenpitäviksi esimerkiksi teippaamalla.
  • Putki kaivetaan 30–40 cm syvyyteen maahan. Putken toinen pää tulee sijaita tontin rajan läheisyydessä ja toisen pään siellä, mistä kaapeli viedään sisään taloon. Putken molemmat päät merkataan kepeillä löytämisen helpottamiseksi. Putkeen on hyvä asentaa valmiiksi vetonaru, jolla kuitukaapeli saadaan vedettyä tontin laidalta rakennuksen luokse.

Kuitupäätelaitteiden asennus

Kun alueen runkoverkko- ja tontin kaivutyöt on saatu valmiiksi, talon ulko- ja sisäpuolelle asennetaan sisä- ja ulkoyksiköt. Ne sijoitetaan saman seinän vastakkaisille puolille.

Ulkoseinään asennetaan metallinen ulkojatkoskotelo, johon tuodaan sekä jakokaapilta tuleva valokaapeli että sisältä kuituvastaanottimelta tuleva valokaapeli. Ulkoyksikkö suojaa sisään tulevia kaapeleita ja mahdollistaa jatkossa huoltotyöt talon ulkopuolelta. Asiakas voi halutessaan maalata ulkoyksikön.

Sisäyksikkö eli kuituvastaanotin suositellaan sijoitettavaksi toissijaiseen tilaan lähelle sähköpistorasiaa. Mikäli talossa on sisäverkko, vastaanotin liitetään sen yhteyteen. Langattomat reitittimet tai muut mahdolliset laitteet voidaan liittää vastaanottimeen.

Valokuidun käyttöönotto ja aktivointi

GlobalConnect aktivoi palvelut käyttövalmiiksi. Kun kuituvastaanottimen PWR- ja WAN-valot palavat vihreinä ja olet saanut tervetuliaisviestin sähköpostiisi, olet yhteydessä kuituverkkoon.

Jos olet tilannut nettipalvelun kuituasennuksen yhteydessä, löydät aloitusohjeet palveluntarjoajasi verkkosivuilta. Jos et ole tilannut laajakaista- ja TV-palveluita ennakkoon, mene osoitteeseen globalconnect.fi ja tilaa tarpeisiisi parhaiten sopivat palvelut. Kun kaikki on valmista, pääset nauttimaan salamannopeasta valokuituyhteydestä.

Lue lisää:

Valokuidun saaminen kotiin on helppoa
https://koti.globalconnect.fi/ajankohtaista/valokuituprosessi/

Liikkuuko alueellasi GlobalConnectin myyntiedustaja?
https://koti.globalconnect.fi/ajankohtaista/myyjien-toimintatavat/

Katso valokuidun hinta osoitteessasi.

Tilaa heti tai jätä yhteystietosi lisätietoja varten.

fi