Ui juma on suomalaisten mielestä kaikkien aikojen paras viraalivideo – voittaja haluaa kuitenkin korjata yleisen nimeen liittyvän harhaluulon - GlobalConnect Finland
YksityisilleYrityksille

Ui juma on suomalaisten mielestä kaikkien aikojen paras viraalivideo – voittaja haluaa kuitenkin korjata yleisen nimeen liittyvän harhaluulon

Roni Bäck toivoo, että ensimmäistä kertaa järjestetty kisa innostaisi suomalaisia kuvaamaan myös uusia ikonisia viraalivideoita.

Valokuituoperaattori GlobalConnect yhdessä tubettaja Roni Bäckin kanssa järjesti äänestyksen, jossa suomalaiset valitsivat Suomen ikimuistoisemman viraalivideon. Kisan voittajaksi nousi Ui Juma -video ja kakkossijan jakoivat Kahen kilon siika ja Puuhöylä.

Suomalaisen internetkulttuurin ikimuistoisemmaksi videoksi saatiin yli 600 ehdotusta. Niiden joukosta GlobalConnect yhdessä Roni Bäckin kanssa valitsi kymmenen finalistia, joista kansa pääsi äänestämään suosikkiaan.

Äänestyksen voitti yli 30 prosentin saaliilla Ui Jumana -tunnettu video, jossa pohjalaispojan pyöräreissu päättyy kylmään lampeen ja voimasanoilta ei säästytä. Voittovideon kuvannut Timi Järvikuona haluaa kuitenkin oikaista videoon liittyvä yleisen harhaluulon.

”Video pyörii YouTubessa nimellä Ui juma. Tarkkakorvainen kuulija voi kuitenkin itse käydä kuuntelemassa videolta, että toteamus kuuluu Voi juma, eikä Ui juma”, Järvikuona kertoo.

Kakkossijasta kilpailussa käytiin kiivas taisto, ja lopulta hopeamitali päädyttiin jakamaan tasapisteiden vuoksi kahdelle viraalivideolle: kalaonnea julistaneella Kahen kilon siialle ja Tony Hällforssin tähdittämälle Puuhöylävideolle, jossa Voittopotti-ohjelman juontaja saa kovasanaista palautetta.

”Kilpailussa menestyivät erityisesti spontaanit, tosielämän tilanteissa kuvatut videot, joista on tullut koko Suomen rakastamia klassikoita. Juhlistamme voittajavideoita lahjoittamalla niille omat internetkulttuurin klassikko -muistomerkit paikkakunnille, joissa ne on kuvattu”, GlobalConnectin viestintäpäällikkö Crista Känsälä kertoo.

Voi juma -video on kuvattu Vaasassa Gerbyn lammella. Kahen kilon siika nousi Käntinlammen rannalla Siilinjärvellä, ja vonkale punnittiin Jännevirran kyläkaupalla. Puuhöylä purkitettiin Pöllölaaksossa Helsingissä.

”Voittajia on ollut mukava kontaktoida, sillä kaikki ovat olleet kovin onnellisia voitosta, ja moni on jo ehdottanut muistomerkille myös paikkaa”, Känsälä sanoo.

Roni Bäck toivoo, että ensimmäistä kertaa järjestetty kisa innostaisi suomalaisia kuvaamaan myös uusia ikonisia viraalivideoita:

”Suomalaista internetkulttuurin viraaliviihdettähän ei ole palkittu vielä koskaan. Toivonkin, että tämä kisa innostaisi suomalaisia pitämään aktiivisesti kameraa esillä eri tilanteissa, jotta saisimme jatkoa näille upeille internetkulttuurin klassikoille”, äänestyksen keulakuvana toiminut Roni Bäck sanoo.

Kaikki ehdolla olleet finalistit

  • Kahen kilon siika – YouTube-sensaatio, jossa videota kuvannut Tuoppi innostuu vilpittömästi koukkuun tarttuneesta valtavasta eväkkäästä.
  • Turo puhuu siansaksaa – 4-vuotias Turo otti Ylen haastattelussa kantaa koulun kieltenopetukseen ja sanoi itse puhuvansa hyvää siansaksaa.
  • Voi juma – pyöräreissu päättyy kylmään lampeen ja voimasanoiltakaan ei säästytä
  • Karhumies (Perke** siihen et koske) – valitut voimasanat kaikuvat videolla ja mökkipihalla vieraileva mesikämmen ottaa jalat alle
  • Tonnin seteli – Kummelin toiseksi viimeisen tuotantokauden päätösjaksossa nähty Tonnin seteli on yksi komediaryhmän legendaarisimmista sketseistä ja myös tunnettu meemi
  • Annin lempieläin on pupu – MTV3:n uutisten Annin lempieläin on pupu – haastattelusta tuli meemi jo vuonna 2008. Siinä toimittaja haastattelee päiväkoti- ikäistä Annia laihoin tuloksin.
  • Olitkos vielä nukkumassa? – Uuno Turhapuron huutelu on jäänyt elämään omana viraalivideonaan.
  • Puuhöylä – Puuhöylä-sanonta on peräisin television Voittopotti-tietokilpailusta ja siitä on tullut internetissä leviävä meemi. Tony Hällfors saa kovasanaista palautetta kisan osallistujalta.
  • Tsajajajaja – Mitähän jos pelaisi pari erää pokeria, jos vaikka alkaisi ajatus juoksee, Ismo Laitela sanoo vuosien takaisessa jaksossa. Kohtaus päättyy legendaarisiin sanoihin ”tsjajajaja”, joka on alkanut elää omaa elämäänsä
  • Ei se virpominen oo mun juttu – monen suosikiksi noussut video, jossa pääsiäisen aikaan haastateltu lapsi ei selvästikään pidä virpomisesta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Crista Känsälä, viestintäpäällikkö
Puhelin: 045 13 83 725
Sähköposti: crista.kansala@globalconnect.fi


GlobalConnect on yksi Pohjois-Euroopan johtavista digitaalisen infrastruktuurin ja tietoliikenteen tarjoajista. Yhtiön kautta kulkee noin puolet kaikesta Pohjoismaiden dataliikenteestä. Konserni toimittaa kuitu kotiin -palveluja 800 000 kuluttajalle ja päästä päähän -yhteysratkaisuja 30 000 yritykselle sen 200 000 kilometriä ulottuvan kuituverkon kautta Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Suomessa. GlobalConnect työllistää noin 2 000 henkilöä, ja sen liikevaihto vuonna 2022 oli 673,1 miljoonaa euroa.