GlobalConnect rakentaa 260 kilometriä uutta valokuitukuitukaapelia Helsingin seudulle – tavoitteena houkutella lisää datakeskusinvestointeja Suomeen ja Pohjoismaihin - GlobalConnect Finland
YksityisilleYrityksille

GlobalConnect rakentaa 260 kilometriä uutta valokuitukuitukaapelia Helsingin seudulle – tavoitteena houkutella lisää datakeskusinvestointeja Suomeen ja Pohjoismaihin

GlobalConnect on käynnistänyt Suomessa uuden digitaalisen infrastruktuurihankkeen kasvattaakseen Pohjoismaiden vetovoimaa datakeskusinvestointeja houkuttelevana alueena. Yhtiö sai huhtikuun alussa valmiiksi vuosikymmenen suurimman Pohjoismaisen digitaalisen infrastruktuurihankkeen ensimmäisen vaiheen, Keski-Euroopan ja Pohjoismaat yhdistävän merikaapelin. Projektin toisessa vaiheessa GlobalConnect laajentaa ja vahvistaa infrastruktuuriaan Suomessa.

GlobalConnect suunnittelee parantavansa ja laajentavansa valokuituverkkoaan merkittävästi rakentamalla lähivuosina useita uusia maa- ja merikaapeleita. Ensimmäisenä työt alkavat Helsingin metropolialueella, jonne rakennetaan yhteensä noin 260 kilometriä uutta kuitukaapelia.

”Datakeskusten kysyntä jatkuu edelleen ja kaikki haluavat nyt Pohjoismaihin, myös Suomeen. Onkin arvioitu, että yli puolet lähivuosina Euroopan alueelle tehtävistä datakeskusinvestoinneista suuntautuu Pohjoismaihin. Koska GlobalConnect on ainoa digitaalisen infrastruktuurin toimittaja, joka ylläpitää omaa infrastruktuuriaan sekä Pohjoismaissa että Pohjois-Saksassa, meillä on tärkeä rooli alueen datakeskusbuumin vauhdittajana tulevina vuosikymmeninä, toteaa GlobalConnectin toimitusjohtaja Martin Lippert.

Nyt toteutettava projekti vastaa ensisijaisesti datakeskusten tarpeisiin, mutta tukee samalla myös GlobalConnectin jo aiemmin käynnistämää suomalaisten kotitalouksien yhdistämistä valokuituverkkoon, johon yhtiö aikoo investoida yhteensä 500 miljoonaa euroa.

”Olemme innoissamme, että uusi 260 kilometrin kaapeliverkosto palvelee myös yksityisiä kotitalouksia ja tarjoaa sekä lisäkapasiteettia että redundanssia esimerkiksi kunnille ja yrityksille, jotka pyrkivät digitalisoimaan toimintaansa nopeaa tahtia”, sanoo GlobalConnectin maajohtaja Helena Bergstrand.

Kaapelien kaivuutyöt alkavat Espoossa huhtikuussa 2024.

Arvioiden mukaan Pohjoismaihin suuntautuvat datakeskusinvestoinnit kasvavat tällä hetkellä noin 20% vuosivauhtia. GlobalConnect aikoo vastata kysyntään rakentamalla lähivuosina noin 3000 kilometriä uutta valokuitukaapelia. Uusia reittejä on suunnitteilla esimerkiksi Balttiaan, missä on tarvetta digitaalisen infrastruktuurin laajennukselle. Lisäksi olemassa olevaa verkostoa tullaan parantamaan ja laajentamaan Keski-Euroopassa, joka on toinen globaali datakeskuskeskittymä.

Nykyinen geopoliittinen tilanne on lisännyt vaihtoehtoisten datansiirtoreittien tarvetta Pohjois-Euroopassa huomattavasti. Uusien kaapeleiden rakentaminen luokin mahdollisuuksia uudelleen reitittää dataliikennettä joustavasti, mikä lisää koko alueen turvallisuutta.

“Pohjoismaat tarjoavat datakeskusten kannalta paljon hyvää: viileän ilmaston, runsaasti vihreää energiaa ja vahvan digitaalisen infrastruktuurin. Tämä ei kuitenkaan vielä riitä vastaamaan tulevaisuuden kysyntään. Globaalit teknologiayritykset etsivät monipuolisia reittejä ja suurempaa kapasiteettia. Ne vaativat merkittäviä investointeja. Tutkimmekin jatkuvasti mahdollisia uusia maa- ja merikaapeleiden reittejä, lisäämme redundanssia sekä teemme merkittäviä parannuksia kapasiteettiin ja infrastruktuurin kestävyyteen Pohjoismaissa. Olemme sitoutuneet tekemään tarvittavat investoinnit vahvistaaksemme asemaamme ensisijaisena kumppanina globaaleille teknologiayrityksille”, Lippert painottaa.


GlobalConnect on yksi Pohjoismaiden johtavista digitaalisen infrastruktuurin ja tietoliikennepalvelujen tarjoajista. Se hallinnoi Pohjois-Euroopan suurinta kuituverkkoa, jonka kautta kulkee yli 50 % Pohjoismaihin tulevasta ja sieltä lähtevästä datasta. GlobalConnect on toiminut alalla 25 vuotta ja ottanut käyttöön jo 200 000 kilometriä kuituverkkoa Tanskassa, Norjassa, Ruotsissa, Saksassa ja Suomessa. GlobalConnect työllistää noin 2 000 ihmistä ja sen liikevaihto vuonna 2022 oli 673,1 miljoonaa euroa.

fi