Valokuitu vai 5G? - GlobalConnect Suomi
YksityisilleYrityksille

Valokuitu vai 5G?

Moni pohtii, kannattaako kotiin hankkia valokuituyhteys, kun tarjolla on myös nopea 5G. Jos verkkoyhteyden käyttö on rajallista, eikä sitä tarvitse töihin, pelaamiseen tai esimerkiksi oman terveyden ylläpitoon, 5G voi hyvinkin riittää. Muissa tapauksissa valokuitu on kuitenkin parempi vaihtoehto. Alla kerromme tarkemmin, miksi kuvitteellinen ”valokuitu vs. 5G” -taisto päättyy lähes aina edellä mainitun voittoon.

Valokuitu on nopeampi ja vakaampi

5G on kiistatta erittäin nopea, mutta silläkin on rajansa. Suurimpaan osaan peruskäyttäjän tarpeista tuo nopeus riittää mainiosti, mutta tiettyinä vuorokaudenaikoina ja monia laitteita käytettäessä voi tulla ongelmia.

Valokuitukaapelin ja -liittymän nopeutta voi sen sijaan nostaa lähes rajattomasti. Tämä tarkoittaa, että jos taloosi asennetaan valokuituyhteys, ja hankit siihen vaikkapa 1000/1000 Mbit/s -nopeudella toimivan yhteyden, tämäkin erittäin suuri tiedonsiirtonopeus on vasta alkua. Tiedonsiirtotarpeen kasvaessa nopeuden voi nimittäin nostaa gigabitteihin tai jopa terabitteihin sekunnissa. Ja siis kaapelia vaihtamatta. Tästäkin syystä valokuituyhteys on investointi, joka ei vanhene.

Toinen valokuituyhteyttä puoltava seikka on sen vakaus. 5G-yhteys on nopea, mutta nopeus vaihtelee sen mukaan, miten paljon 5G-verkkoa kullakin alueella käytetään. Jos käyttäjiä ja tiedonsiirtoa on erityisen paljon, yksittäiselle käyttäjälle kohdentuva kapasiteetti voi kutistua, jolloin yhteys hidastuu tai pätkii. Tietyissä tapauksissa jo pelkkä tiedonsiirtonopeuden vaihtelu on ongelma, etenkin jos käytössä on paljon dataa reaaliajassa lähettäviä ja vastaanottavia sovelluksia. Valokuituyhteydessä tätä ongelmaa ei ole, sillä jokaiselle liittymälle on koko ajan varattuna etukäteen määritetty tiedonsiirtokapasiteetti.

Lisätietoja valokuituyhteyden nopeudesta ja muista ominaisuuksista voit lukea tästä.

Valokuitu tarjoaa mahdollisuuksia

Valokuituyhteyden vakaus ja siihen sisältyvä lähes rajaton tiedonsiirtopotentiaali tarjoavat mahdollisuuksia, joihin 5G ei yksinkertaisesti pysty. Jos ylipäätään pohdit, kannattaako sinun valita 5G vai valokuitu, automaattinen oletus on, että haet verkkoyhteyttä nimenomaan kotiisi, etkä esimerkiksi pelkkään matkapuhelimeen.

Vaikka 5G toimii kotikäytössä yleensä kohtuullisen hyvin, paljon laitteita yhteen ja/tai internetiin yhdistävän verkon ylläpitoon se ei välttämättä riitä. Valokuidulla tätä ongelmaa ei ole. Sinun tarvitsee vain kytkeä valokuitu kodissasi olevaan reitittimeen (tai reitittimiin), niin käytössäsi on huippunopea Wifi-verkko, johon voit puolestaan yhdistää vaikka tusinan laitteita. Ja kuten mainittua, valokuituyhteyden, ja siten myös tämän Wifi-verkon, nopeutta voi ajan myötä nostaa lähes rajattomasti.

Asunnon tai talon omistajalle valokuituyhteys on myös kannattava investointi, sillä se nostaa aina kiinteistön arvoa. Etenkin etätöitä tekeville, paljon pelaaville ja monilla laitteilla suoratoisto-ohjelmia katsoville sen tarjoama huippunopea yhteys on usein jopa pakollinen. Tästä seuraa, että asunnon tai talon vuokraus- tai myyntitilanteessa valokuituyhteyden puuttuminen voi olla ongelma. Näin etenkin silloin, jos tarjolla on myös kilpailevia kohteita, joista sellainen löytyy.

Valokuitu JA 5G

Tavallaan koko 5G vs. valokuitu -vastakkainasettelu on harhaanjohtava. Totuus nimittäin on, että molempia tarvitaan. Kotiin valokuituyhteys on kiistatta paras vaihtoehto, mutta kaupoissa, kaduilla ja tien päällä se ei toimi. Reitittimen avulla valokuituyhteyden saa kyllä toimimaan sisätilojen lisäksi esimerkiksi pihassa, puutarhassa ja terassilla, mutta kauemmas tarvitset aina mobiiliyhteyden. Juuri nyt paras sellainen on 5G, jonka sisältävän liittymän saa myös verrattain edullisesti.

Lähitulevaisuudessa voi tosin olla, että nykyinen jatkuvaa verkon käyttöä suosiva elämäntapa alkaa väistymään. Tässäkin skenaariossa tulevaisuus on kiistatta valokuidun, sillä jos esimerkiksi lasten verkon käyttöä halutaan rajoittaa, helpoiten se onnistuu poistamalla netti lasten käsistä ja rajoittamalla sen käyttö vain kotiin. Huomionarvoista on myös se, että vaikka esimerkiksi somen käyttöä saatetaan (ehkä syystäkin) ryhtyä rajoittamaan, on erittäin vaikea nähdä tulevaisuutta, jossa jo nyt hyvässä vauhdissa oleva kotien verkkointegraatio pysähtyisi. Esineiden internet jatkaa kasvuaan, ja sen saumaton toiminta edellyttää valokuituyhteyksiä.

Valokuituyhteyden hankkiminen

Valokuituyhteyden hankkiminen on iso päätös, jota kannattaa harkita huolella. Turhan pohtimisen välttämiseksi aivan aluksi kannattaa kuitenkin tarkistaa oman alueesi valokuitusaatavuus. Kaapeliyhteyksiä rakennetaan ympäri maatamme kiihtyvään tahtiin, mutta aivan kaikkialle ne eivät vielä ulotu. Oman alueesi tilanteen ja saatavilla olevat liittymät voit tarkistaa helposti tästä.

Katso valokuidun hinta osoitteessasi.

Tilaa heti tai jätä yhteystietosi lisätietoja varten.

fi