Kannattaako valokuitu? - GlobalConnect Suomi
YksityisilleYrityksille

Kannattaako hankkia valokuitu?

Viime vuosina valokuituyhteyksiä on rakennettu kiihtyvään tahtiin maamme joka kolkassa. Tämän vuoksi moni pohtiikin nyt valokuituyhteyden ja -liittymän kannattavuutta. Aivan ilmaiseksi valokuitua ei saa, joten onko siihen siirtyminen järkevää? Onko valokuitu ihan oikeasti parempi kuin mobiiliyhteys, ja jos on, niin miten? Minne valokuitu sopii – kannattaako ottaa valokuitu kerrostaloon, rivitaloon, omakotitaloon, mökille vai kaikkiin niistä? Entä miten tulevaisuudessa? Jos investoin valokuituun nyt, onko pian luvassa jokin vielä nykyisiäkin nopeampi mobiiliyhteys, joka tekee sijoituksestani täysin kannattamattoman?

Kaikki yllä esitetyt kysymykset ovat hyviä, ja ansaitsevat vastauksen. Alla käsittelemme ne kaikki lyhyesti, mutta summattuna voidaan sanoa, että yleinen vastaus on KYLLÄ, valokuitu kannattaa. Käytännössä ainoita poikkeuksia, joissa näin ei ole, ovat täysin käyttöä vailla olevat tai pikapuoliin purettavat kiinteistöt sekä kohteet, jotka ovat niin syrjässä, että valokuituyhteyden avaaminen ei ole mahdollista tai taloudellisesti järkevää. Lue edemmäs, niin kerromme tarkemmin, miksi valokuitu kannattaa – nyt ja myös tulevaisuudessa.

Valokuituyhteys ei pätki tai hidastele

Mobiiliyhteyksiin verrattuna valokuitu on verrattoman nopea. Lisäksi ensin mainituista poiketen, se tarjoaa käyttäjälleen aina täysin jakamattoman kaistan, eli tiedonsiirtokapasiteetin. Mobiiliyhteyksissä näin ei ole, vaan yhteyden nopeus ja kapasiteetti ovat aina jossain määrin riippuvaisia siitä, miten paljon samalla alueella on muita verkon käyttäjiä ja miten paljon dataa he siirtävät. Juuri tämän vuoksi ei ole sattumaa, että mobiiliyhteydet (mukaan lukien 5G) hidastuvat ja pätkivät ennen muuta iltaisin, ns. parhaaseen katseluaikaan ja silloin, kun suurin osa ihmisistä on kotona. Kannattaa myös huomioida, että jos tällaista ongelmaa on havaittavissa nyt, entäpä sitten, jos lähialueelle rakennetaan uusia koteja?

Valokuituyhteyksissä tätä kapasiteettiongelmaa ei ole. Niissä kunkin liittymän nopeutta voidaan nostaa lähes rajattomasti, minkä ansiosta tiedonsiirtokapasiteettia riittää aina kaikille asunnon tai omakotitalon asukkaille. No kuka tästä sitten hyötyy? Verkkopelejä pelaavat nuoret, suoratoistopalveluja käyttävät aikuiset, televisio- tai radio-ohjelmia verkon kautta seuraavat vanhukset – kukapa ei?

Kannattaako valokuitu omakotitaloon?

Kyllä vain. Vaikka valokuituyhteydet yleistyvät kovaa vauhtia, valtaosassa Suomen omakotitaloista käytetään edelleen joko mobiiliyhteyksiä tai perinteisen puhelinlinjan kautta toimivaa verkkoyhteyttä. Totuus kuitenkin on, että onpa omakotitalo pieni tai suuri, valokuitu pesee nämä molemmat mennen tullen. Molempiin verrattuna valokuitu tarjoaa sekä paremman tiedonsiirtokapasiteetin että käyttövarmuuden. Puhelinlinjan kautta tulevaan yhteyteen verrattuna jälkimmäistä koskeva ero on erityisen suuri, sillä valokuitukaapeli kulkee aina maassa, kun taas puhelinlinjat ovat monin paikoin myrskyjen ja muiden sään ääri-ilmiöiden armoilla. Etenkin niille, joilla on terveyshuolia, puhelinlinjojen kautta kulkeva yhteys voi olla suoranainen turvallisuusuhka. Jos oma turvallisuus ja terveys on millään tavoin verkon varassa, puhelinlinjalle kaatuva puu tai siihen iskevä salama voi johtaa katastrofiin.

Kannattaa myös huomata, että kaikenlaisissa kiinteistöissä valokuituyhteys on helppo jakaa sekä sen sisä- että myös ulkotiloihin langattomana reitittimen avulla. Tämä on erittäin helppoa toteuttaa, eikä todellakaan maksa maltaita. Kunhan reititin on sijoitettu oikein, yhteys toimii siis huippunopeana myös esimerkiksi pihassa, puutarhassa, terassilla tai vaikka paljussa!

Valokuituinvestointi ei mene hukkaan

Nopeuksien kehittymisestä riippumatta valokuituyhteys tulee aina olemaan vakaampi ja varmempi kuin mikään mobiiliyhteys. Nyt maahan kaivettujen ja kaivettavien kaapelien tiedonsiirtonopeutta voidaan nostaa nykyisestä lähes rajattomasti – terabitteihin sekunnissa – mutta tätäkin olennaisempaa on niiden tiedonsiirtovakaus. Kun verkkoon liitetään jatkuvasti enemmän ja enemmän laitteita ja tiedonsiirtomäärät kasvavat hurjasti, juuri tiedonsiirron vakaudesta on tulossa jopa keskeisen tärkeä asia.

Vaikka onkin totta, että myös mobiiliyhteyksien nopeus voi nousta hurjasti, niihin sisältyvä vaihtelevista käyttäjämääristä johtuva epävakaus voi aiheuttaa suuria ongelmia monissa verkkoon kytketyissä laitteissa ja järjestelmissä. Itse asiassa jo nyt käytettäviin järjestelmiin sisältyy sellaisia, jotka eivät edes suostu toimimaan kunnolla, jos verkon nopeus vaihtelee ennakoimattomalla tavalla. Tästäkin syystä tulevaisuus on valokuidun.

Kiinteistöjen omistajille valokuituinvestoinnit ovat erityisen kannattavia, sillä sekä myynti- että vuokraustilanteissa huippunopea ja varmatoiminen verkkoyhteys pannaan taatusti merkille. Esimerkiksi etätöitä tekeville tai verkkopelejä pelaaville se on käytännössä välttämätön. Ja nykypäivänähän molempia riittää.

Jos edelleen epäröit, lisätietoja valokuituinvestoinnin kannattavuudesta löydät tästä.

Valokuidun saatavuus ja tilaaminen

Valokuituyhteyksien saatavuus on parantunut viime vuosina hurjasti.

Oman alueesi tilanteen voit tarkistaa helposti tästä. Jos kotiisi ei vielä ole valokuituyhteyttä, voit lähettää yhteydenottopyynnön rakennusmahdollisuuden selvittämiseksi. Jos kaapeliyhteys on jo olemassa, uuden käyttöliittymän avaaminen onnistuu puolestaan erittäin nopeasti ja helposti.

Katso valokuidun hinta osoitteessasi.

Tilaa heti tai jätä yhteystietosi lisätietoja varten.

fi