Mikä on valokuitu? - GlobalConnect Finland
PrivatFöretag

Vad är fiber?

Fiber är en tunn tråd gjord av glas eller plast, genom vilken data överförs mycket snabbt med hjälp av LED- eller laserljus. Fiber är verkligen den snabbaste möjliga nätverksanslutningen, eftersom dess signal är nästan fördröjningsfri. Dessutom är kapaciteten hos fiber praktiskt taget obegränsad, varför databehandlingsförmågan hos optisk fiber är överlägsen jämfört med andra dataöverföringsteknologier. Fiber kablar löper i plastskyddsrör under jord, skyddade från väderförhållanden. Detta garanterar att hastigheten och stabiliteten för den fiber anslutningen bibehålls oavsett förhållandena.

Att ansluta områdets hushåll till fibernätet kräver att ett kärnfibernät byggs i området. Om du är intresserad av en fiber anslutning bör du först kolla tillgängligheten på området och lämna information om ditt intresse.


Varför välja fiber?

En betydande del av vår vardag sköts numera digitalt med hjälp av bredbandsanslutning: I hushåll används sociala medier och strömningstjänster, bank- och arbetsärenden sköts samt studier bedrivs online. Dessutom kopplas allt fler hushållsapparater till internet. En stabil nätanslutning hemma blir allt viktigare.

Fiber är överlägset den snabbaste och säkraste bredbandsteknologin både för dagens krav och för samhällets framtida behov. Till skillnad från mobila anslutningar delas inte fibern med andra användare, varje användare har sin egen anslutning. Fiber påverkas inte av användningen av internet av din egen familj eller grannarna. Dessutom är anslutningen lika bra i varje rum i hemmet, så det behövs inga extra routrar eller andra speciallösningar. Fiber möjliggör en stabil, pålitlig och snabb nätanslutning dygnet runt, året runt.

GlobalConnects fiberanslutning erbjuder hastigheter på upp till 1000/1000 Mbit/s, vilket är i toppklass bland tjänsteleverantörer.

Är det värt att investera i fiber?

Tidigare har en 5G-anslutning till hemmet kanske varit en engångsinvestering som var billigare än fiber. Men idag är det annorlunda. Utöver det faktum att GlobalConnects fiber redan har lägre startkostnader än 5G-hemnätverk, tar en prismedveten konsument också hänsyn till de långsiktiga kostnaderna. Framtiden kommer att visa både hur mycket nätverksanvändningen kommer att öka och när det blir nödvändigt att investera i nästa generation av mobila hemnätverksmottagare. En fiberanslutning behöver inte uppgraderas.


Fördelarna med fiber

När du har beställt fiber och installationen är genomförd behöver du inte tänka på det mer. Du kan bara njuta av den snabba anslutningen utan avbrott, uppdateringar eller andra bekymmer. Fiber är en långsiktig investering som ökar fastighetens värde och garanterar fungerande anslutningar i årtionden framöver.

  • Att få fiber till hemmet är enkelt.
  • Fibernätverket byggs öppet. Välj internet- och TV-tjänster som passar dina behov från en operatör som verkar online.
  • Fiber är den snabbaste möjliga nätanslutningen. Dess signal är nästan fördröjningsfri.
  • Fiberanslutningen har inga avbrott. Det finns tillräckligt med bandbredd för alla användare i varje hörn av varje hem, från morgon till kväll.
  • När fiberkablarna väl har grävts ner behöver det inte göras om, och fiberanslutningen behöver inte uppgraderas ens vart tionde år.
  • En snabb och stabil fiberanslutning är en fördel när du säljer eller hyr ut din fastighet.

Jämför GlobalConnects fiber och 5G

EgenskapGlobalConnects fiber5G-anslutning
HastighetAlltid samma hastighetHastigheten varierar
StabilitetStabil och obruten internetanslutning;
ingen avbrott eller fördröjningar
Kan brytas och bli långsammare
Prestanda och användareTillräckligt med bandbredd för allaJu fler användare, desto långsammare anslutning
AnvändningsändamålFast internet för hemmabrukFör hemmet och mobil användning
LivslängdHållbar och pålitlig i upp till flera årtionden, fibernätverks livslängd är minst 50 årTeknologin utvecklas och fysiska enheter måste bytas ut regelbundet
VärdeökningHöjer fastighetens värdePåverkar inte fastighetens värde
PrisKostnadseffektiv initial investering i installationenAnslutningsavgift + månadsavgift + installations- och utrustningskostnader, beroende på tjänsteleverantören
Påverkan av förhållandenIngen påverkan; fungerar oavsett väderförhållandenKänslig för påverkan av förhållanden; till exempel väder, avstånd till basstation och fastighetsstrukturer kan påverka signalen.

Läs mer

Känner du till GlobalConnect och dess utbud?
https://globalconnect.fi/ajankohtaista/keita-me-olemme/

Det är enkelt att få fiber till hemmet
https://globalconnect.fi/ajankohtaista/valokuituprosessi/

Funderar du på varför du ska välja fiber?
https://globalconnect.fi/ajankohtaista/valokuidun-hyodyt/

Vad betalar du för när du betalar för fiber?
https://globalconnect.fi/ajankohtaista/hinta/

Katso valokuidun hinta osoitteessasi.

Tilaa heti tai jätä yhteystietosi lisätietoja varten.